#Winning!
- posted in: Blogs
“Win je veel zaken?” Als strafrechtadvocaat hoor je die vraag bijna elke dag. Een simpele vraag maar ik kan er geen eenduidig antwoord op geven. Wat is namelijk ‘winnen’ in een strafzaak?
Als ‘winnen’ een volledige vrijspraak is dan moet ik je teleurstellen. Zaken die voor de rechter eindigen zonder enige vorm van straf zijn namelijk zeldzaam. In 2016 waren er 94.350 beslissingen van strafrechters in eerste aanleg. Van deze zaken eindigden 10.060 in een vrijspraak. Dat is dus iets meer dan één op de tien zaken. Als je een middag bij de politierechter zou gaan zitten bij je lokale rechtbank -wat ik iedereen kan aanraden- dan zie je inderdaad dat het overgrote gedeelte van de verdachten gewoon wordt veroordeeld.
Maar, als ‘winnen’ niet alleen volledige vrijspraak is dan ziet het er anders uit. Bij veel strafzaken bestaat de verdenking uit meer dan een enkel feit en vaker dan niet wordt dan niet álles bewezen. Hiervan worden geen cijfers bijgehouden maar ik zie dat dagelijks in mijn eigen praktijk en ik vermoed dat al mijn collega’s dit zullen beamen.
Het ‘winnen’ van een strafzaak is dus veel meer dan alleen die volledige vrijspraak. Het kan zijn dat de verdenking moord is maar dat uiteindelijk dood door schuld bewezen wordt verklaard. Geen vrijspraak, maar wel het verschil tussen mogelijk levenslang of maximaal twee jaar gevangenisstraf.
Voor mij is ‘winnen’ het best mogelijke resultaat behalen dat ik van te voren samen met mijn cliënt heb besproken. Dat kan zijn een volledige of gedeeltelijke vrijspraak, een lagere straf dan het Openbaar Ministerie eist, of zelfs een volledige veroordeling maar dan wel met hulp van de reclassering zodat iemand er weer bovenop kan komen. Wat ‘winnen’ is, is dus erg afhankelijk van de eigen inschatting van de advocaat en het eerlijke advies dat je de cliënt geeft aan het begin van de zaak.
Dus, of ik veel zaken win mag ik eigenlijk niet zelf beantwoorden maar ik denk dat ik ze bijna allemaal win
Michaël Glas
Link naar de statistiek